Lage hypotheekrente, is oversluiten ook voor mij interessant?

Gepubliceerd: 23-01-2020

Lage hypotheekrente, is oversluiten ook voor mij interessant?

Betaal jij voor je hypotheek een rente die veel hoger is dan de huidige hypotheekrente? Dan kan het interessant zijn om je hypotheek over te sluiten.

De hypotheekrente is al een tijdje bijzonder laag. Veel huiseigenaren die hun hypotheek nog niet hebben overgesloten, vragen zich af of ze dit alsnog moeten doen om zo hun maandlasten te verlagen.

Belangrijke vragen
Het antwoord op die vraag verschilt van woningbezitter tot woningbezitter. Als je jouw hypotheek oversluit voordat de rentevaste periode afloopt, moet je namelijk een boete betalen aan de bank. Die loopt dan immers rente mis en verlangt daarvoor een vergoeding.

De belangrijkste vragen bij het oversluiten van een hypotheek zijn:

  • Hoeveel lager worden jouw maandlasten na oversluiten?
  • Hoeveel boeterente moet je betalen?
  • Hoeveel bijkomende kosten zijn er (advies, taxatie, notaris)?
  • Hoelang duurt het voordat je de investering hebt terugverdiend?

Oversluiten en boeterente
Ondanks de boeterente die je moet betalen, kan oversluiten toch interessant zijn. Als je aanzienlijk lagere maandlasten hebt en de boeterente bijvoorbeeld binnen twee jaar terugverdient, dan ga je daarna besparen. De boeterente mag je trouwens eenmalig aftrekken bij je aangifte inkomstenbelasting. De fiscus betaalt die dus voor een deel mee!

Oversluiten of rentemiddeling?
Wil of kun je de boeterente niet betalen, maar wil je wel lagere maandlasten? Misschien is rentemiddeling dan iets voor jou. Het grote voordeel van rentemiddeling is dat je maandlasten direct omlaag gaan, zónder dat je in één keer alle boeterente hoeft te betalen. Steeds meer banken bieden de mogelijkheid tot rentemiddeling aan.

Hypotheek oversluiten en hypotheekrenteaftrek
Je hypotheek oversluiten kan bij jouw huidige geldverstrekker, maar ook bij een andere bank. Heb je geen lineaire- of annuïteitenhypotheek, maar is deze wel afgesloten vóór 1 januari 2013? Dan houd je recht op hypotheekrenteaftrek, ook als je jouw hypotheek oversluit. Of dat nu bij je eigen bank is of bij een andere.

Loopt jouw rentevaste periode binnenkort af? Dan krijg je automatisch een nieuw voorstel van je bank. Neem dit niet zomaar aan! Het is namelijk een mooi moment om ook eens bij andere geldverstrekkers te kijken.

Beste oplossing
Wil jij weten of het interessant is om je hypotheek over te sluiten? Neem dan contact met ons op. Wij helpen je graag bij het doorrekenen en adviseren je over de beste oplossing voor jouw situatie.